Tämä aiheuttaa erittäin nopeasti tiedostojenhallintaongelman, löysin ohjelman nimeltä Gthumb.
gThumb
Siinä voi luoda catalogin, esim. valkohäntäpeura, sitten mennä Gthumb ohjelmalla kansioon x ja hiiren oikealla näppäimellä pudotusvalikkoon ja "Add to catalog". Sitten voi mennä catalogiin ja siellä on järjestyksessä kaikki oleelliset kuvat.
Tallennan usein kuvat monesta eri lähteestä yhteen kansioon jonka arkistoin kerralla. Minulla on ulkoisella kovalevyllä kansio "kameratyhjennykset" johon luon kansion kyseisen päivämäärän mukaan esim. 2008_6_26 eli vuosi, kuukausi ja päivämäärä, tällöin se menee kronologisesti. Gthumbin catalogit tallentuu kansioon
~/.local/share/gthumb/catalogs $
tämä kannattaa tallentaa samaan paikkaan missä valokuvat on, niin sitten sen voi kopioida tai siirtää. Jos polku muuttuu, esimerkiksi tietokoneen nimi, voi catalogin avata ja polkua muokata tekstieditorissa find&replace toiminnolla.
Ainakin ubuntussa monet ohjelmat olivat versioiltaan varsin vanhoja, jotta käyttis olisi mahdollisimman vakaa. Jossain vaiheessa Gthumb ei pystynyt toistamaan yhden riistakameran valokuvia, ne olivat kuitenkin .JPG muotoisia enkä millään metatietojen tsekkaamisella saanut sitä ratkaistua. Olin varma, että tiedostot olivat korruptoituneita, mutta lopulta ymmärsin, että silloinen Gthumb ei osannut toistaa kaikkia .JPG tiedostoja. Uusin versio olisi vaatinut GTK+ kirjaston päivittämisen ja se oli silloin mahdotonta. Unohdin Gthumbin vuodeksi ja valokuvani oli kaaoksessa. Ajattelin kokeilla shotwellia, mutta sitten huomasin, että Mintissä Gthumb on oletusohjelma! Pamautin vanhat catalogit ja kaikki toimi täydellisesti. Shotwell tuntui monimutkaiselta enkä ymmärtänyt mitä mikäkin asia teki.
Nykyinen, eli gThumb 3.2.7 näyttää metatiedot vasemmalla oletuksena ja sen saa näyttämään myös diashown. Catalogien browsaaminen voisi olla helpompaa, mutta ainakin homma on jäsennetty.
Luonnollisesti sovelluskohteita voisi olla myös taide tai rakennusten tarkastaminen, tai mikä tahansa missä on suuria määriä valokuvia.
Näillä eväillä voinkin seuraavissa bileissä tylsistyttää kaikki kuoliaaksi.
Gimp
Gimp on tainnut olla oletuksena melkein kaikissa linuxeissa mitä olen käyttänyt, se kuulemma on verrattavissa photoshoppiin. Olen käyttänyt sitä vesileiman laittamiseen valokuviin, kuvakollaasien tekoon sekä ylläolevan kuvakaappauksen kaksi viimeistä kuvaa oli aluksi täysin mustia, mutta sain räpellettyä väritasapainoa ja niistä löytyi iso hirvi! Olo oli sen jälkeen kuin Horatio Caine. Oletan, että kaikkea punasilmäisyyttä ja väritasapainoa voi myös muuttaa, en tiedä eikä kiinnosta. Tällä voi myös muutta kuvatiedoston tyyppiä.
Jos jokin valokuva on liian iso, Gimp on hiukan liian raskas käynnistää, pelkästään kuvan koon muuttamiseen kannattaa käyttää esim Gwenview ohjelmaa, joka löytyy repoista.
Gwenview mint 17.1 versiossa toimi vasta, kun olin asentanut erikseen synapticissa "kdelibs5-plugins" ja riippuvuudet.
Tietoturva
Facebook on nykyäaikana tärkeä media, mutta olen muunmoassa poistanut kaikki tärkeät valokuvat sieltä. Googleen luotan vielä vähemmän, olen ymmärtänyt, että gmailia voi lukea kuin kirjaa sekä en pidä siitä, että tietoni on synkronoitu. Siksi yritän pitää oleelliset tiedot itsestäni poissa tästä blogista. Parhaimpia valokuviani en tule koskaan laittamaan nettiin. Ebayhin luotan nykyään enemmän kuin moneen Suomalaiseen kauppaan, en paljon ole käyttänyt, mutta ongelmia ei ole ollut. Toisaalta jos ostaa jonkun käytetyn läppärin, niin silloin täytyy tietää mitä haluaa.
Verkkokauppa.com on boikotissa, sieltä voin hakea tyyliin muistikortin tai jotain, mutta kaikki 20€ isommat ostokset muualta, koska ostin sieltä 179€ Caterpillar B100 puhelimen ja totesin, että se on ominaisuuksiltaan huonompi kuin nokialaiset 2000 luvun alussa. Nettiin en päässyt eikä kukaan osannut kertoa miten säädöt tulisi laittaa, lisäksi käyttöliittyymä oli aivan järkyttävä ja koska oli "käytetty" puhelin, niin sitä ei enää voinut palauttaa. Jos ostan uutta elektroniikkaa, haluan, että minulla on myös jokin takuu. Onneksi, koska olisin muuten hakenut tulevan järkkärini tai ainakin sen putket muuten sieltä ja niihin palaa rahaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti