En ole mikään syvällinen linux- asiantuntija ja minulla on valtavia puutteita tiedoissa, mutta tajusin, että jos haluan tehdä tälläistä how-to blogia, pitänee selittää termejä jotka omasta mielestäni on oleellisia, toivottavasti menee oikein. Tämä on tarkoitettu niille, joilla ei ole mitään hajua linuxista, moni näistä asioista on aika paljon moniulotteisempi.
synaptic / synaptic package manager = pääasiallinen paikka josta lataan ja asennan ohjelmia. Siinä on pitkä lista erilaisia ohjelmia joita voi poistaa tai ladata. Linuxissa siis on aivan valtava määrä erilaisia ilmaisia ohjelmia.
Terminaali = se on vähän niinkuin MS-DOS, mutta se on erittäin tehokas työkalu. Komennot voivat olla vaikeita, mutta tämän käyttö on aika oleelllista, pyrin kehittymään tässä aiheessa. Jos jokin pitää tehdä terminaalissa, se tarkoittaa, että silloin pitää käsin kirjoittaa jokin komento.
repository / repo = lista josta saa ladattua ohjelmia. Harvemmin vaatii toimenpiteitä, mutta yleensä näissä on verrattain vanhoja ohjelmia, jotka toki ovat hyväksi havaittuja. Jos haluat saada vaikka uusimman Libre Officen, se vaatii uuden repon laittamista. Jos ohjelmaa ei löydy repoista, pitää joko ladata uusi repo, tai sitten ladata se jollain muulla tavalla, esim. Tarball.
GNU / open-source / GPL = Tämä on se juttu, eli lisenssi jonka mukaan jokainen saa vapaasti muokata, kopioida ja levittää koodia. Sitä saa käyttää myös kaupallisesti kun noudattaa sääntöjä. Maskotti on yllättäen Gnu ja lyhenne "Gnu's not unix". G- etuliite viittaa tähän. Esimerkiksi Gimp = GNU Image Manipulation Program.
Linux = Nyt ollaan aika syvällä, mutta se on oikeasti järjestelmän ydin tai moottori. Oikeasti pitäisi kai sanoa GNU/Linux
Debian = käyttöjärjestelmä josta ubuntu, Mint ja 200 miljoonaa muuta systeemiä on johdettu. Käyttää .deb paketteja.
SuSe = Red Hat järjestelmään pohjautuva systeemi, kuulemma yleisin järjestelmä servereissä. Jos vaikka linja-autojen aikataulunäyttö kaatuu, niin siinä näkyy SuSen tekstiä. Käyttää .rpm paketteja.
Unity, Mate, KDE, Gnome, Cinnamon = erilaisia graafisia käyttöliittymiä. Tällä voi käyttää käyttöjärjestelmää. Jokin ohjelma usein vaatii osia jostain näistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti