lauantai 2. toukokuuta 2015

Erikoismerkinnät ja Screenshot linuxissa ja windowsissa

Jokin aika sitten minua alkoi vaivaamaan, koska en saanut erilaisia erikoismerkkejä helposti tekstin sekaan. Osaan kyllä googlettaa, miten jokin erikoismerkki tulee tai copypastettaa sen, mutta halusin saada helposti. Lisäksi usein töissä tai koulussa tarvitsen näitä, yleensä matemaattisia tai kreikkalaisia kirjaimia. Näille on olemassa erilaisia pikanäppäimiä ja koodeja, mutta olen tullut loppupäätelmään, että niitä ei kannata harjoitella, koska niiden toiminta ei ole kovin loogista. Jokin unicode merkki toimii yhdessä ohjelmassa, mutta ei toisessa.

Täten suosittelen unohtamaan Alt- koodit ellei ASCII, Unicode, UTF-32 ja sen sellaiset ole täysin selkeitä. Itselle ei ole, mutta ASCII tulee sanoista "American Standard Code for Information Interchange" siihen perustunee enemmistö tietonkoneiden merkeistä. Unicode taas on kokoelma erilaisia merkkejä, mutta silloin pitää huolehtia, viittaako koodi juuri oikeaan merkkiin ja onko oikeat paketit asennettu. Lisäksi linuxin ja windowsin tapa käsitellä asiaa on erilainen joten forget it.


Linuxissa kannattaa asentaa paketti KCharSelect se ei nähtävästi ole kovin versioaltis ja Debian johdannaisissa se asentuu kivasti "menu" valikkoon ja "Accesories" valikkoon. Jos sitä ei löydy, kirjoittaa vaikka terminaaliin ohjelman nimen.


Toimintafilosofia, joka on sama kuin windowsin versiossa, ei auennut minulle heti. Se on aika karvalakki, mutta etsitään valikosta halutta merkki jolloin se tulee alla ikkunan alla olevaan riviin. Sitten painetaan "To clipboard" ja liitetään hiiren keskimmäisellä (rullalla?) tai jollain "paste" toiminnolla. Tämä ei toimi läheskään jokaisessa ohjelmassa, mutta toimii useimpien ohjelmien ylitse.







ᛅᛆᛥᛤᛃᚡᚠᚥᛰᛎᛛᛚ

Tällä tavoin saa vaikka ylläolevat merkit, uskon, että viikinkiriimuista on todella paljon hyötyä työssä ja opiskelussa.




φϙψχΤΣΩ


Greek an Coptic valikko on ehkä oleellisin, sieltä löytyy muunmuassa ylläolevat merkit joita usein tarvitaan laskennassa.








☞☢☣☤☭♿

Jos haluat välttämättä käyttää tälläisiä, suhtaudu näihin niinkuin kuvatiedostoon. Kopioi vaikka itselle johonkin tiedostoon yms.Hakusana: Miscellaneous symbols, lähdesivu: http://www.alanwood.net/unicode/miscellaneous_symbols.html





Windows

Tämä ei ole windows blogi, mutta tämä on oleellista liittyen opiskeluun ja työntekoon, täysin vastaava on löytynyt käyttämistäni windows- versioista. Se vain on kätketty pitkän polun päähän:

Start Menu > All Programs > Accessories > System Tools > Character Map

Tai sitten kirjoittaa hakukenttään Chacter Map.

Esimerkiksi AutoCad avaa suoraan tämän valikon, mutta lienee helpompaa käyttää samaa menetelmää kaikissa ohjelmissa.


Screenshot

Windows käyttäjille lienee "snipping tool" tuttu, itse tutustuin tähän töissä, se on aika näppärä ohjelma. Onneksi ubuntussa ja mintissä on oletuksena ehkä jopa parempi ohjelma. Se löytyy "Accesories" menusta ja "Take screenshot"

"Select area to grap" ja "take screenshot" tekee saman toiminnon kuin "snipping tool"




perjantai 1. toukokuuta 2015

Yle-dl

Hyvää nolife vappua! Lupasin kertoa miten yle areenasta ladataan ohjelmia.

Törmäsin ohjeeseen, miten lataan sen repoihin ja koska olin niin nörtti, osasin ulkoa jo kaikki komennot, joten se meni kivasti. Kuitenkin yle areena oli uudistunut eikä yle-dl toiminut. Niin kuin aiemmin mainitsin, repoissa usein on aivan aatamin aikuisia ohjelmia. Tämän yle-dl versio oli 2.2.

Areena oli myös uudistunut ja adblock mielsi videot mainoksina, joten se piti ottaa pois käytöstä ylen sivuilla, sikäli onnellista, että siellä ei -vielä- ole turhia mainoksia. Odotan, että kun minun verorahoilla ylläpidettävälle sivustolle tulee mainoksia..... Lisäksi täytyy mainita, että yhdistelmällä adblock+noscript osa sivustoista ei näy oikein, joten niissä voi sivujen asettelu väärin. Mielestäni se on pienempi paha kuin jatkuva mainostulva.


Ensimmäisenä menet seuraavalle sivulle ja lataat viimeisimmän version, tässä tapauksessa 2.7.0

http://aajanki.github.io/yle-dl/

Itselläni se lataa nämä Downloads kansioon, josta siirrän ne luomaani "ohjelmat" kansioon, jotta säilyy joku roti.

Sitten mennään tähän kansioon, klikataan pakattua tiedostoa hiiren oikealla "väärällä" painikkeella ja valitaan "extract here" jos sen tekee terminaalissa pitää kirjoittaa:

 tar -zxvf aajanki-yle-dl-2.7.0-0-gb6355b4.tar.gz

Keltainen on komento, loput on tiedostonimeä. Sitten pitää asentaa tarpeelliset lisätiedostot:

sudo apt-get install rtmpdump python python-crypto php5-cli php5-curl

sitten mennään terminaalissa kansioon:

cd aajanki-yle-dl-7105dc6 

ja kirjoitetaan

sudo make install

Tämä oli itselle hiukan yllättävä, odotin toisenlaisia asennuskomentoja mutta tämä on todella näin yksinkertainen!

sitten vain tuttuun tapaan:

yle-dl http://areena.yle.fi/1-2439855

Tämä lataa jonkun hölmön jutun kirjamessuilta.




Vähän terminaalikomentoja joille ne ovat vieraita:

cd = yksi kaikkein fundamentaalisimmista komennoista, siirtyy kansiosta toiseen. Esim cd Downloads siirtyy uuteen kansioon. Näppärää on, jos kirjoitat cd Down ja sen jälkeen tabulaattoria, se kirjoittaa loput kansion nimestä, jos kansiossa ei ole muita vaihtoehtoja.

sudo = superuser do, tämä tarvitaan yleensä kun tehdään yhtään mitään, se kysyy salasanan ennen kuin tekee jonkin komennon.

 tar -zxvf = purkaa pakatunt tar.gz tiedoston.

make install = yksi tapa asentaa ohjelma, näitä on monia erilaisia.